Blog AOV
- Arnoud Wennekus
Zelfstandigenaftrek in 2025 en de rol van de MKB-winstvrijstelling
In 2027 wordt de zelfstandigenaftrek bijna volledig afgebouwd tot €900, wat een cruciale verandering is voor zelfstandigen in Nederland. Dit fiscale voordeel, dat jarenlang een belangrijke stimulans vormde voor het ondernemerschap, is vanaf dat jaar nauwelijks nog relevant. Naast deze ontwikkeling speelt de MKB-winstvrijstelling een belangrijke rol in het verminderen van de belastingdruk voor zelfstandigen, maar ook deze aftrekpost zal steeds minder opwegen tegen de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Nu is de zelfstandigenaftrek nog €2.470 per jaar.
Wat is de MKB-winstvrijstelling?
De MKB-winstvrijstelling is een fiscale regeling die ondernemers in staat stelt om een percentage van hun winst belastingvrij te houden. Voor 2024 en 2025 blijft deze vrijstelling 14% van de winst na aftrek van de zelfstandigenaftrek. In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek wordt de MKB-winstvrijstelling niet verder verlaagd, maar omdat deze wordt berekend over de winst ná de zelfstandigenaftrek, vermindert het fiscale voordeel indirect.
De gecombineerde impact van zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling in 2025
Hoewel de MKB-winstvrijstelling in stand blijft, wordt het effect ervan kleiner door de sterke afname van de zelfstandigenaftrek. Omdat de MKB-winstvrijstelling wordt toegepast op de winst na de aftrek van de zelfstandigenaftrek, betekent de drastische verlaging van de zelfstandigenaftrek dat er minder winst overblijft om de MKB-winstvrijstelling op toe te passen. Dit resulteert in een hogere belastingdruk voor zelfstandigen.
Voor ZZP'ers betekent dit dat ze ondanks de MKB-winstvrijstelling i waarschijnlijk meer belasting zullen betalen. De overheid streeft er met deze maatregelen naar om de fiscale voordelen voor zelfstandigen verder in lijn te brengen met die van werknemers, waarbij de belastingdruk voor zelfstandigen aanzienlijk toeneemt.
Hoe kunnen ZZP'ers zich aanpassen?
Met de sterk verminderde fiscale voordelen in 2027 zullen ZZP'ers hun bedrijfsvoering en financiële planning moeten herzien. Het verhogen van tarieven kan een manier zijn om de extra belastingdruk te compenseren. Daarnaast kunnen zelfstandigen overwegen om hun bedrijfsmodellen te diversifiëren of andere kostenbesparende maatregelen te nemen.
De MKB-winstvrijstelling blijft een waardevol hulpmiddel om de belastingdruk te verminderen, maar zelfstandigen moeten zich ervan bewust zijn dat het belastingvoordeel in combinatie met de afbouw van de zelfstandigenaftrek aanzienlijk afneemt. Het wordt voor veel ondernemers dus belangrijk om vroegtijdig maatregelen te nemen om hun financiële positie te verstevigen.
Conclusie
De combinatie van de afbouw van de zelfstandigenaftrek en het beperkte effect van de MKB-winstvrijstelling vanaf 2025 betekent dat zelfstandigen voor een grote uitdaging staan. Waar zij vroeger konden profiteren van aanzienlijke fiscale voordelen, wordt het ondernemerschap vanaf 2025 minder aantrekkelijk op fiscaal vlak. ZZP'ers moeten hierop anticiperen door hun financiële strategie aan te passen en actief te zoeken naar manieren om hun bedrijfskosten te optimaliseren