fbpx
Image
Image

Vragengrens medische keuringen 2025

Medische keuring

Voordat je sommige verzekeringen kunt afsluiten, moet je aangeven of je gezond bent. Voor een levensverzekering bijvoorbeeld. Een verzekeraar wil daarmee een goede inschatting maken van het risico dat je bijvoorbeeld overlijdt of arbeidsongeschikt raakt. Daarom kan hij je medisch laten keuren door een arts.

Kenmerken

Bij een inkomensverzekering neemt de verzekeraar het risico dat je je inkomen verliest van jou over. Daarvoor wil hij eerst graag weten hoe groot dat risico is. Dat kan hij onderzoeken met een medische keuring door een onafhankelijke arts. Vooraf vertelt de verzekeraar welke arts de keuring uitvoert en wat hij precies gaat doen. Dat zal voor iedereen verschillend zijn. Soms doet de arts een algemene gezondheidskeuring, soms onderzoekt hij op specifieke aandoeningen.

Voor wie en waarom?

Als je een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. Bij de meeste mensen is zo’n verklaring voldoende, maar soms wil de verzekeraar meer weten. Soms stelt hij extra vragen, soms voert hij een medische keuring uit.

Vragengrens medische keuringen

Verzekeraars mogen niet zomaar iemand keuren. Ook mogen ze niet alles vragen. Bijvoorbeeld omdat sommige zaken privacygevoelig zijn. Verder moeten de vragen en de medische keuring zo gericht mogelijk zijn. De verzekeraar mag je niet onderzoeken op iets wat voor de beoordeling van het risico niet nodig is. Deze regels of ‘beperkingen’ staan in de Wet op de medische keuringen.

Die beperkingen gelden voor verzekeringen onder een bepaald bedrag. Dat bedrag noemen we ‘de vragengrens’. Er zijn twee vragengrenzen:

Voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: het totaal verzekerde bedrag per jaar.Voor levensverzekeringen: het totaal verzekerde bedrag aan levensverzekeringen over een periode van drie jaar. 

De vragengrens wordt om de drie jaar aangepast en is per 1 januari 2025:

  • Voor levensverzekeringen: 352.200 euro
  • Voor het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid: 51.100 euro
  • Voor de volgende jaren van arbeidsongeschiktheid: 34.200 euros

 

 

Allianz AOV zelfstandigen is DBA-flexibeler geworden

Steeds meer ondernemers combineren zelfstandig ondernemerschap met (gedeeltelijk) loondienst. Door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en veranderende marktontwikkelingen is flexibiliteit in je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) belangrijker dan ooit.

Daarom vroeg AOV-zzp.nl om betere oplossingen van verzekeraars die aansluiten bij jouw situatie als ondernemer. Allianz komt aan onze vraag tegemoet middels aanpassingen.

Tijdelijk in loondienst en AOV zekerheid behouden? Behoud je AOV zonder nieuwe gezondheidsvragen Ga je tijdelijk in loondienst? Dan kun je jouw AOV tot 2 jaar laten sluimeren, zonder opnieuw gezondheidsvragen te beantwoorden. Zo blijft je dekking behouden en voorkom je dat je bij terugkeer als zelfstandige opnieuw gekeurd moet worden.

Gedeeltelijk in loondienst? Dat kan ook.Jouw situatie, jouw oplossing:Bij AOV-zzp.nl begrijpen we dat geen enkele ondernemer hetzelfde is. Daarom denken we graag met je mee over een oplossing die bij jouw situatie past. Neem contact met ons op voor advies op maat!

Schijnzelfstandigheid in 2025

Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst actiever op schijnzelfstandigheid.

Dit betekent dat ze nagaan of een zzp’er daadwerkelijk als zelfstandige werkt of eigenlijk een verkapt dienstverband heeft. Er is geen nieuwe wetgeving, maar het handhavingsmoratorium (de opschorting van handhaving) is opgeheven. De Wet DBA blijft van kracht, en de Belastingdienst kijkt nu scherper naar arbeidsrechtelijke criteria om te bepalen of iemand zzp’er of werknemer is.

De controle richt zich vooral op opdrachtgevers, die aansprakelijk kunnen worden gesteld voor naheffingen en correcties als blijkt dat een zzp’er eigenlijk een werknemer is. De Belastingdienst heeft beperkte capaciteit (80 FTE) en focust zich eerst op sectoren waar veel schijnzelfstandigheid voorkomt, zoals zorg, onderwijs en kinderopvang.

Het Deliveroo-arrest speelt hierin een belangrijke rol. De Hoge Raad bepaalde dat bepaalde zzp’ers eigenlijk werknemers waren, en noemde negen beoordelingscriteria, zoals vrijheid in uitvoering van het werk, mate van aansturing en organisatorische inbedding. Deze criteria worden nu gebruikt bij controles.

Voor opdrachtgevers is het cruciaal om hun contracten en werkrelaties goed te beoordelen. Zzp’ers moeten nagaan of ze écht als ondernemer opereren. Websites zoals hetjuistecontract.nl en beoordelingarbeidsrelatie.nl bieden extra informatie.

De handhaving start met bedrijfsbezoeken en informele gesprekken. Bij twijfel kan de Belastingdienst een boekenonderzoek uitvoeren, wat kan leiden tot naheffingen en boetes. Wel is er een ‘soft landing’, waarbij bedrijven die aantoonbaar hun best doen niet direct bestraft worden en naheffingen slechts terugwerken tot 1 januari 2025.

Bedrijven moeten nu al proactief hun zzp-relaties in kaart brengen en risico’s beoordelen. Het stoplichtsysteem (groen: weinig risico, oranje: enige twijfel, rood: hoge kans op overtredingen) kan hierbij helpen. Afwachten is geen optie, en organisaties moeten aantoonbaar werken aan naleving van de regels.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2025 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page