fbpx
Image
Image

Allianz AOV zelfstandigen is DBA-flexibeler geworden

Steeds meer ondernemers combineren zelfstandig ondernemerschap met (gedeeltelijk) loondienst. Door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en veranderende marktontwikkelingen is flexibiliteit in je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) belangrijker dan ooit.

Daarom vroeg AOV-zzp.nl om betere oplossingen van verzekeraars die aansluiten bij jouw situatie als ondernemer. Allianz komt aan onze vraag tegemoet middels aanpassingen.

Tijdelijk in loondienst en AOV zekerheid behouden? Behoud je AOV zonder nieuwe gezondheidsvragen Ga je tijdelijk in loondienst? Dan kun je jouw AOV tot 2 jaar laten sluimeren, zonder opnieuw gezondheidsvragen te beantwoorden. Zo blijft je dekking behouden en voorkom je dat je bij terugkeer als zelfstandige opnieuw gekeurd moet worden.

Gedeeltelijk in loondienst? Dat kan ook.Jouw situatie, jouw oplossing:Bij AOV-zzp.nl begrijpen we dat geen enkele ondernemer hetzelfde is. Daarom denken we graag met je mee over een oplossing die bij jouw situatie past. Neem contact met ons op voor advies op maat!

Schijnzelfstandigheid in 2025

Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst actiever op schijnzelfstandigheid.

Dit betekent dat ze nagaan of een zzp’er daadwerkelijk als zelfstandige werkt of eigenlijk een verkapt dienstverband heeft. Er is geen nieuwe wetgeving, maar het handhavingsmoratorium (de opschorting van handhaving) is opgeheven. De Wet DBA blijft van kracht, en de Belastingdienst kijkt nu scherper naar arbeidsrechtelijke criteria om te bepalen of iemand zzp’er of werknemer is.

De controle richt zich vooral op opdrachtgevers, die aansprakelijk kunnen worden gesteld voor naheffingen en correcties als blijkt dat een zzp’er eigenlijk een werknemer is. De Belastingdienst heeft beperkte capaciteit (80 FTE) en focust zich eerst op sectoren waar veel schijnzelfstandigheid voorkomt, zoals zorg, onderwijs en kinderopvang.

Het Deliveroo-arrest speelt hierin een belangrijke rol. De Hoge Raad bepaalde dat bepaalde zzp’ers eigenlijk werknemers waren, en noemde negen beoordelingscriteria, zoals vrijheid in uitvoering van het werk, mate van aansturing en organisatorische inbedding. Deze criteria worden nu gebruikt bij controles.

Voor opdrachtgevers is het cruciaal om hun contracten en werkrelaties goed te beoordelen. Zzp’ers moeten nagaan of ze écht als ondernemer opereren. Websites zoals hetjuistecontract.nl en beoordelingarbeidsrelatie.nl bieden extra informatie.

De handhaving start met bedrijfsbezoeken en informele gesprekken. Bij twijfel kan de Belastingdienst een boekenonderzoek uitvoeren, wat kan leiden tot naheffingen en boetes. Wel is er een ‘soft landing’, waarbij bedrijven die aantoonbaar hun best doen niet direct bestraft worden en naheffingen slechts terugwerken tot 1 januari 2025.

Bedrijven moeten nu al proactief hun zzp-relaties in kaart brengen en risico’s beoordelen. Het stoplichtsysteem (groen: weinig risico, oranje: enige twijfel, rood: hoge kans op overtredingen) kan hierbij helpen. Afwachten is geen optie, en organisaties moeten aantoonbaar werken aan naleving van de regels.

Meer mogelijk voor ondernemers die kanker overwonnen en een AOV willen afsluiten?

De schone-lei-regeling biedt ex-kankerpatiënten de mogelijkheid om, na een bepaalde termijn, hun eerdere kankerdiagnose niet meer te hoeven melden bij het afsluiten van een overlijdensrisico- (ORV) of uitvaartverzekering. Dit maakt het makkelijker voor ex-patiënten om zich te verzekeren. De regeling is in 2021 ingevoerd en wordt regelmatig uitgebreid.

Maar in hoeverre geldt de schone lei regeling ook voor het aanvragen van een AOV verzekering? Deze vraag blijft hier helaas onbeantwoord...?

Wat is er nieuw in deze regeling?

 

Kankersoort

Stadium

Termijn

Schildklierkanker medullaire tumoren

T1N0M0

6 jaar

Centraal Zenuwstelsel (CZS) meningeoom, mits volledig verwijderd

Stadium G1

5 jaar

Nierkanker

Stadium 1, graad 1 (T1N0M0G1)

Stadium 1, overig

8 jaar

9 jaar

Hodgkin

Stadium 1A

Stadium 1B

Stadium 2A

5 jaar

6 jaar

8 jaar

Borstkanker

Stadium T1a N0M0 en T1bN0M0

Stadium T1cN0M0

7 jaar

9 jaar

 

 

Met de checklist verzekeren na kanker kun je bepalen of je onder de schone-lei-regeling valt. Deze wordt op 31 december uitgebreid met de nieuwe voorwaarden.

Waarom is deze regeling belangrijk?

Uit onderzoek van NFK bleek dat veel ex-kankerpatiënten moeite hadden om een ORV af te sluiten. De schone-lei-regeling biedt deze groep een nieuwe start en vergroot hun kansen om deel te nemen aan de maatschappij. Dankzij betere overlevingskansen en nauwe samenwerking tussen de overheid, verzekeraars en patiëntenorganisaties is deze regeling mogelijk gemaakt.

Hoe werkt het?

Als je een verzekering aanvraagt, vul je een gezondheidsverklaring in. Onder een bepaald verzekerd bedrag mag de verzekeraar alleen vragen uit het Model gezondheidsverklaring stellen. Dit model is recent aangepast om de invulinstructies te verduidelijken, en de nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2025.

Meer weten? Bezoek kanker.nl of gebruik de Checklist Verzekeren na Kanker voor meer informatie. Heb je hulp nodig bij het afsluiten van een verzekering? Op www.aov-zzp.nl helpen we je graag verder.

Blij met vooruitgang

Zowel het Verbond als NFK zijn blij met de vooruitgang die de data laten zien. Anke Vervoord, directeur-bestuurder NFK: “Voor veel kankersoorten neemt de overlevingskans toe. De uitbreiding van de termijnentabel betekent dat een grotere groep mensen die kanker heeft gehad, makkelijker een levensverzekering kan afsluiten. Deze groep patiënten bieden we hiermee een nieuwe start en als NFK zijn wij dan ook trots op dit resultaat. Want mensen die met en na kanker leven, hebben het recht om zo goed mogelijk mee te doen in de maatschappij.”

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond is verheugd dat de lijst vier jaar na de start van de regeling kan worden aangepast. “Het betekent dat meer mensen zich beter kunnen verzekeren. Mooi nieuws, want het vergroot de solidariteit waar wij als branche voor staan.” Weurding benadrukt dat ook als je niet onder de schone-lei-regeling valt, je natuurlijk een verzekering kunt aanvragen.“De medisch adviseur van de verzekeraar beoordeelt de verzekeringsaanvraag. Vaak lukt het om een verzekering af te sluiten. Wel soms tegen een hogere premie of aangepaste voorwaarden.”

Hoe is de schone lei-regeling tot stand gekomen?

Uit de Doneer Je Ervaring-peiling van NFK onder (ex-)kankerpatiënten over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bleek dat zes op de tien respondenten geen overlijdensrisicoverzekering kon afsluiten. NFK riep daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’ voor de start met een schone lei. Minister Hoekstra, NFK en verzekeraars zijn daarna in overleg gegaan om dit vorm te geven. Het schone lei-beleid is per 1 januari 2021 van kracht.

Gewijzigd Model gezondheidsverklaring

De nieuwe termijnentabel wordt toegevoegd aan de Model gezondheidsverklaring. Als je een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt, moet je altijd een gezondheidsverklaring invullen. Dit is een lijst met vragen over je gezondheid. Onder een bepaald verzekerd bedrag (de vragengrens) mag de verzekeraar alleen de vragen uit het model stellen. Het model wordt opgesteld door het Verbond dat hiervoor de artsenfederatie KNMG en Patiëntenfederatie Nederland heeft geraadpleegd.

Wijzigingen

Dit Model is nu op onderdelen gewijzigd. De belangrijkste wijziging is een verduidelijking van de instructie voor het invullen van de gezondheidsverklaring. Het bleek voor toekomstige klanten niet altijd duidelijk wat ze moesten invullen. Daarom zijn de teksten aangepast. Ook hiervoor zijn de KNMG en Patiëntenfederatie Nederland geraadpleegd. De aangepaste tekst geldt per 1 januari 2025.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2025 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page