fbpx
Image
Image

Ziek zonder baas

Toen ik vijf jaar terug mijn bedrijf begon, vroeg ik wel offertes op van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Maar het zou minimaal 5.000 euro per jaar gaan kosten. Daarbij adviseerden meerdere adviseurs eerst te kijken hoe mijn eigen zaak zich zou ontwikkelen. In de loop der jaren hoorde ik meer en meer negatieve verhalen van andere zelfstandigen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Dat verzekeraars niet uitkeren in situaties waarin men echt ziek is. Daarom kies ik bewust voor een ruime financiële buffer in plaats van een arbeidsongeschiktheidsverzekering."

Buffer
Anne typeert de groep onverzekerde zelfstandigen; ze verwachten bij ernstige ziekte te kunnen teren op een financiële buffer of terug te kunnen vallen op het inkomen van hun partner. Zeker voor jonge ondernemers is dit een risico. Als er geen goed gevulde spaarrekening of een inkomen van de partner (meer) is, wacht hen enkel de bijstand. Uit onderzoek blijkt dat zelfstandigen het risico op ziekte veel te laag inschatten. Zo verwacht slechts 20 procent ernstig ziek te kunnen worden, terwijl in de praktijk 30 procent van de zelfstandigen een periode arbeidsongeschikt is.

Ook Martijn (37) werd arbeidsongeschikt. Na tien jaar in loondienst ging hij begin 2012 verder als zelfstandig architect. Op aandringen van zijn vriendin sloot Martijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij De Amersfoortse af op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Geluk bij een ongeluk, want nog geen jaar later werd hij getroffen door een herseninfarct. Een persoonlijk drama, met als blijvende schade een grote blinde vlek in zijn gezichtsveld. "Na enkele maanden was wel duidelijk dat mijn gezichtsveldbeperking permanent was en een onoverkomelijke belemmering voor mijn werk als architect. De verzekeraar bevond me na enkele keuringen zonder problemen 100 procent arbeidsongeschikt voor mijn beroep."

Rust
Sindsdien ontvangt Martijn een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarmee worden de persoonlijke gevolgen van het infarct niet weggenomen, maar wel de financiële zorgen en onzekerheid. Dat geeft rust. Als hij weer inkomen uit werk heeft, wordt zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering afgebouwd. Martijn vertelt verder: "Als jonge ondernemer zie ik het niet zitten de rest van mijn leven niet meer te werken. Ik wil een bijdrage leveren en daarmee op pad. Daarom school ik mezelf om en begin ik een nieuw bedrijf. Zonder enige druk op mij uit te oefenen, ondersteunt De Amersfoortse me daarbij. Onder meer met een bijdrage in de omscholingskosten. Ik hoor en lees veel negatieve verhalen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Maar het zal je niet verbazen dat mijn ervaring juist zeer positief is."

De argumenten die zzp'ers gebruiken om zich niet te verzekeren, komen veelal voort uit vooroordelen en onwetendheid. De markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is veranderd. Financieel dienstverleners hebben meer oog voor de klant. En tegenwoordig bestaan er nog meer arbeidsongeschiktheidsoplossingen. Reden genoeg om je opnieuw erin te verdiepen.

geld-biljetten-117 119

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page