fbpx
Image
Image

Reactie Nationale Nederlanden op en bloc verhoging

nationale-nederlanden

Naar aanleiding van onze uitzending over tussentijdse verhogingen van premies op de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, geeft het Nationale Nederlanden onderstaande reactie.
Algemeen.
Sinds het begin van de crisis ziet Nationale-Nederlanden een sterke toename van het aantal arbeidsongeschikten. Tevens is de duur van arbeidsongeschiktheid sterk toegenomen, vooral bij de fysiek zware beroepsgroepen. Hierdoor is het aantal uitbetalingen aan verzekerden sterk gestegen. In 2012 heeft dit tot aanpassingen van de premie geleid, die doorgevoerd zijn bij de contractvervaldatum van de verzekerden. Dit kan er toe geleid hebben dat een paar verzekerden als dhr. Jansma een sterke premiestijging hebben ondervonden toen hun contract verliep. Doordat het aantal arbeidsongeschikten nog steeds stijgt en daarmee ook de uitkeringen, moeten wij ook dit jaar bij bepaalde beroepsgroepen per premievervaldatum een verhoging van 10-15% doorvoeren. Overigens hebben de fysiek zware beroepsgroepen in 2005 en 2007 een premieverlaging gehad. Bij elke verhoging of verlaging informeren we onze klanten hierover steeds vooraf.


TR: Waarom hebben zoveel verzekerden in verschillende beroepsgroepen een en bloc premie verhoging gekregen?
NN: Sinds het begin van de crisis zien wij een sterke toename van het aantal arbeidsongeschikten. Tevens is de duur van arbeidsongeschiktheid sterk toegenomen. Het aantal uitbetalingen in de fysiek zware beroepsgroepen en andere beroepsgroepen is daardoor sterk gestegen. Dit geldt voor de hele markt. Hierdoor hebben fysiek zware beroepen vorig jaar een en bloc verhoging gekregen per contractvervaldag. Overigens hebben gelijktijdig administratieve beroepen een premieverlaging van maximaal 40% gekregen. De verhoging betreft een klein deel van onze portefeuille en waren de eerste sinds 2001. In 2005 en 2007 hebben we verlagingen doorgevoerd voor alle beroepsgroepen.

TR: Als er meer moet worden uitgekeerd dan er van te voren ingeschat is dat niet een risico dat jullie zelf moeten dragen?
NN: In de eerste contractperiode is dit in de regel inderdaad een risico dat de verzekeraar zelf moet dragen. Na de eerste contractperiode is de en bloc clausule nodig omdat verzekerde risico’s veranderen door maatschappelijke en economische ontwikkelingen. AOV’s worden voor een langere periode afgesloten, en moeten dus aangepast worden aan de actuele ontwikkelingen. Nationale-Nederlanden streeft er naar aan het begin van een nieuwe contractperiode eventuele verhogingen door te voeren. Het aanpassen van de AOV kan vergeleken worden met andere langlopende overeenkomsten waar de prijs tussendoor soms ook aangepast wordt naar aanleiding van actuele ontwikkelingen.

TR: De en bloc voorwaarden lijken nu zo ruim geformuleerd dat consumenten totaal niet weten wanneer en waarom ze weer een nieuw premieverhoging kunnen krijgen.
NN: Als Nationale-Nederlanden gebruik maakt van de clausule om de premie en/of de voorwaarden te wijzigen, dan sturen wij altijd een brief waarin wij uitleggen waarom wij dit doen en op welk moment de wijziging ingaat. Dit is door het Verbond van Verzekeraars zo afgesproken met de Consumentenbond en Nationale-Nederlanden volgt deze afspraak.

TR: In een rapport van de AFM over AOV’s uit 2011, staat dat verzekeraars gaan kijken of die voorwaarden specifieker geformuleerd moeten worden. Gaat u deze en bloc clausule nog aanpassen?
NN: Nationale-Nederlanden heeft niet het voornemen om de en bloc clausule specifieker te formuleren. De en bloc clausule wordt door Nationale-Nederlanden zorgvuldig en terughoudend toegepast. Kort geleden werd in een kort geding door de Rechtbank Amsterdam geoordeeld dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in beginsel onaanvaardbaar is en bloc een premie in de eerste contractperiode sterk te verhogen, omdat de onzekerheid gedurende de eerste contracttermijn voor risico van de verzekeraar komt.

TR: ZZP-ers met een NN verzekering zijn het gevoel dat ze zich voor een risico hebben verzekerd kwijt. Het risico voor hogere maandlasten ligt nu weer bij hen zeggen zij, begrijpt u dat?
NN: Natuurlijk begrijpen wij dat. Maar, zoals gezegd mag de klant hier alleen op rekenen gedurende de overeengekomen contractperiode. Bij contractverlenging kunnen de voorwaarden worden aangepast aan de actuele ontwikkelingen. Dit kan een verhoging, maar ook een verlaging zijn. Om een product te kunnen blijven voeren is het noodzakelijk dat wij daarop, in ieder geval op de langere termijn, geen verlies lijden. Tot slot: Voor de duidelijkheid. Het voeren en gebruiken van de en bloc clausule om de premie te verhogen is wettelijk toegestaan, mits de klant de verzekering kan opzeggen. Dit is weergegeven in artikel 7:940 lid 4 BW voor verzekeringen en artikel 6:236 sub i BW voor consumentenovereenkomsten in het algemeen.

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page