Nieuws
Preventie ziekte en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandig ondernemers
Charlotte is eigenaar van Drogisterij Vief. Zij is de wervelende wind die alles aanjaagt en draaiende houdt. Maar door een verkeersongeluk moet ze anderhalve maand in bed blijven liggen. Haar personeel staat er van de ene op de andere dag alleen voor. Hun taken kennen ze, en ze hebben ook wel eens haar werk overgenomen als ze op een korte vakantie was. Maar er blijven nu wel dingen liggen, zoals de inkoop van artikelen en de boekhouding en dit wordt nu echt een probleem. Als ze beter waren voorbereid, zouden er nu geen problemen zijn.
Zorg dat er een draaiboek klaarligt voor het personeel. Niet alleen voor de uitvoerende zaken, maar voor de complete bedrijfsvoering.
Maak van tevoren duidelijk wie welke taken overneemt bij ziekte.
Zorg voor een goede spreiding van het personeel, zowel wat kennis en ervaring betreft als leeftijd. Hoe beter die spreiding, hoe groter de kans dat het team het wegvallen van een manager goed kan opvangen.
Tip 2: Zorg goed voor uzelf
Charlotte’s bijnaam is ‘Sjezende Charlie’. En die naam heeft ze niet voor niets. Ze is zes dagen per week aanwezig in de drogisterij en doet daarnaast thuis nog de boekhouding en de inkoop. Ze neemt maar één week per jaar vakantie en heel af en toe een vrije dag. De boog staat dus bijna altijd gespannen, waardoor ze behoorlijke roofbouw op haar lichaam pleegt.
Herkent u dit? Let er dan op dat u voldoende tijd neemt, om even afstand te nemen en bij te tanken. Bijvoorbeeld door geregeld te gaan sporten. Of door op vakantie te gaan. Dat is dan meteen een test om te zien hoe uw bedrijf draait als u er tijdelijk niet bent. Na uw terugkeer kunt u dit evalueren en zo nodig de organisatie aanpassen.
Tip 3: Houd de vinger aan de pols
Haar auto brengt ze ieder jaar keurig naar de garage voor een APK-keuring. Maar hoe draait haar eigen motor? Dat weet Charlotte toevallig, want ze heeft een AOV verzekering met optie svoor preventie . Hierdoor heeft ze toegang tot bepaalde diensten qua Preventie.. Zo inventariseert ze van tijd tot tijd haar gezondheidsrisico’s op de gebieden leefstijl, omgeving, erfelijkheid en artsbezoek. Zo kwam ze erachter dat die rugklachten die ze af en toe heeft, toch echt niet normaal zijn. Ze heeft de bureaustoel waarop ze thuis werkt opnieuw ingesteld en vraagt nu altijd aan een van haar medewerkers om haar te helpen bij het dragen van zwaardere pakketten. Met resultaat, want met haar rug gaat het nu een stuk beter. Ze heeft trouwens ook een afspraak gemaakt met haar arts, want uit de check kwam ook naar voren dat het verstandig is om naar haar bloeddruk te laten kijken.
Het is dus goed om de vinger aan de pols te houden.. Vaak kan dit arbeidsongeschiktheid voorkomen of beperken en de kwaliteit van leven verbeteren.
Tip 4: Maak gebruik van een klankbord en coaching
Charlotte vraagt zich geregeld af of ze wel genoeg tijd aan haar gezin besteedt en hoe ze meer energie kan krijgen voor de relatie met haar man en kinderen. Ook vindt ze het soms moeilijk om haar werk leuk te houden. Belangrijke onderwerpen, maar het is niet altijd eenvoudig om dit met haar man te bespreken. Een buitenstaander kan dit vaak veel beter. Die kan haar situatie objectief analyseren en daardoor betere adviezen geven. U kunt zelf een coach benaderen, maar er is bijvoorbeeld ook een verzekeraar die kosteloos personal coaching biedt bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Hiermee kunt u uw persoonlijke effectiviteit vergroten en gezond aan het werk blijven!