fbpx
Image
Image

Meer arbeidsongeschiktheid door psychische dan door lichamelijke klachten

De sectoren met de grootste risico's op zware psychosociale belasting zijn volgens de Inspectie het onderwijs, openbaar bestuur, zorg en welzijn, transport en logistiek en de horeca. De werkgevers zijn zich echter nog onvoldoende van het gevaar, stelt de Inspectie. Zo nam 70 procent van de geïnspecterde instellingen in de sector zorg en welzijn, onvoldoende maatregelen tegen de risico's werkdruk, agressie of te lange werktijden.

'JONGEREN ZIJN METEEN VAN SLAG'
Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen zegt in Trouw overigens dat er te veel gepsychologiseerd en gemedicaliseerd wordt. De alarmerende cijfers onder jongeren zouden onder andere door de beschermende opvoeding komen. Derksen, wier praktijk voor 40 procent uit jongeren onder de 25 bestaat:

"Ze komen van een droomwereld bij hun ouders opeens in de ruwe maatschappij. Als ze in hun eerste functioneringsgesprek horen wat niet goed gaat, zijn ze gelijk van slag en gaan ze naar een psycholoog."
Ook de ambitie en onderlinge concurrentie zou de jongeren volgens Derksen parten spelen:

"Iedereen is bezig met zijn eigen geluk en dat levert veel stress op. Jongeren hebben veel te veel keuzes. Zeker de talentvolle. Dat kunnen de menselijke hersenen helemaal niet aan."
Artsen moeten zich volgens hem beter gaan afvragen of er wel écht sprake is van een ziekte, zegt Derksen. De samenleving moet er volgens hem vooral juist voorkomen dat mensen worden afgekeurd.

"Wat voor toekomst heb je als je op 22-jarige leeftijd arbeidsongeschikt bent verklaard? Ja, de werkdruk is weg, maar de meeste mensen worden ongelukkig van thuis zitten."

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page