Nieuws
AOV Fraude: stratenmaker moet Aegon ruim 100.000 euro terugbetalen
Proportionaliteit
Volgens het Hof was het niet zinvol was om nogmaals bij de man navraag te doen naar de omvang van zijn beperkingen. “[A] had immers een reeks gesprekken met de deskundigen van Aegon gevoerd waarin zijn klachten en beperkingen centraal stonden en waarin gesproken was over de omvang van zijn werkzaamheden en andere activiteiten. Aegon was dus genoodzaakt zich op andere wijze een beeld te vormen van de activiteiten en mogelijkheden van [A]. Naar het oordeel van het hof heeft Aegon daarbij in het kader van de proportionaliteit in redelijkheid kunnen besluiten tot de door in haar opdracht uitgevoerde observatie. Daarbij geldt dat de observatie gedurende een beperkte periode en uitsluitend vanaf de openbare weg heeft plaatsgevonden.”
Bulldozer besturen
De rapporteurs hebben de man vervolgens een aantal dagen gevolgd. In hun verslag zagen ze hem werkdagen maken van vier uur ’s ochtends tot half zeven ’s avonds. Op deze dagen bezocht hij verschillende werklocaties en observeerden ze hem terwijl hij zand schepte, een aanhanger duwend verplaatste, een bulldozer bestuurde en een grondboor hanteerde, ‘zonder daarbij enige blijk te geven van lichamelijk ongemak, belemmering of pijn.’
Nog tijdens de observaties vindt opnieuw een gesprek plaats tussen de stratenmaker en een arbeidsdeskundige. Ook daarin geeft de man aan dat hij alleen nog wat lichte onderhoudsklusjes doet op de werkplaats. Op werklocaties zou hij nog maar eens per week komen en voor maximaal een half uur. Tegen de deskundige zegt hij dat hij het er moeilijk mee heeft dat hij niet meer kan meewerken in zijn bedrijf. Als de arbeidsdeskundige daarna de observatiebeelden ziet, concludeert hij dat er een grote discrepantie bestaat met wat de stratenmaker hem verteld heeft.
Vonnis
Het Gerechtshof veroordeelt de man op grond van de bevindingen tot het terugbetalen van 58.368 euro aan AOV-uitkeringen, gerekend vanaf de renovatie van het schoolplein in 2011. Daarbovenop betaalt hij 27.049 euro aan onderzoekskosten terug en wordt Aegon een bedrag van bijna 14.000 euro toegewezen in verband met ten onrechte verleende premievrijstelling. De gegevens van de stratenmaker zijn opgenomen in de diverse frauderegisters.