Nieuws
Klaverblad moet AOV-claim alsnog honoreren
Zwangerschap
De verzekeraar weigerde een uitkering aan de vrouw, omdat de aandoening al op het moment van het aangaan van de verzekering bestond. Hierbij ging de verzekeraar er echter aan voorbij dat de vrouw hiervan niet op de hoogte was en ook aannemelijk kon maken dat ze hiervan geen kennis had. Tijdens haar zwangerschap in 2015 had ze wel klachten; echter haar huisarts bracht dit in verband met de zwangerschap. Pas enige tijd na het aangaan van de verzekering werd duidelijk dat ze al eerder moet hebben geleden aan het carpaal tunnel syndroom. In de gezondheidsverklaring is uitsluitend gevraagd of de vrouw aan een aandoening leed en niet of ze klachten had.
Uitsluitingsclausule
In het voorjaar van 2018 meldde Klaverblad aan de vrouw dat de verzekeringsvoorwaarden met terugwerkende kracht zijn gewijzigd. Arbeidsongeschiktheid door een aandoening aan of klachten van de linker- en rechterpols en/of handwortel inclusief aangrenzende spieren, pezen en banden werden uitgesloten zijn van dekking. Op grond van deze uitsluitingsclausule werd de claim dan ook afgewezen.
Verzekering beëindigd
Begin dit jaar heeft de adviseur van de vrouw aan Klaverblad gevraagd de verzekering met terugwerkende kracht per 1 februari 2018 te beëindigen, omdat de kosten voor de kapster niet meer op te brengen waren. Verzekeraar heeft daaraan gehoor gegeven. De geschillencommissie meent dat de uitsluitingsclausule nooit met terugwerkende kracht in de voorwaarden opgenomen hadden mogen worden.
Recht op uitkering
“De commissie acht het alleszins begrijpelijk dat consument de verzekering wilde beëindigen. Nu de uitsluitingsclausule wordt verwijderd en ze mogelijk toch recht op uitkering heeft, zou het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn om consument aan haar opzegging te willen houden. De commissie is van oordeel dat verzekeraar, als Consument daar prijs op stelt, de verzekering weer in kracht dient te herstellen. De verzekering is dan als het ware altijd blijven doorlopen.” De uitspraak is bindend.