Nieuws
Preventietips arbeidsongeschiktheid zelfstandig professional
Dat een ergonomisch verantwoorde werkplek erg belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat 34% van al het ziekteverzuim het resultaat is van fysieke klachten door een werkplek met slechte ergonomie. Laat dus altijd een professioneel iemand kijken naar de volgende ergonomische kenmerken:
De hoogte van uw bureaustoel
De hoogte van uw bureau
De afstand tussen u en het beeldscherm
De ondersteuning van uw armen
De hoeveelheid beenruimte
4. 'Nee' zeggen op het werk
“Kun je nog even die jaarcijfers van 2018 analyseren?” of “Kan jij niet even die hoveniersklus van mij overnemen?”. Vaak denkt u dat ‘nee’ geen antwoord is en stemt u – tegen beter weten in – toe. Met de nodige stress als gevolg. ‘Nee’ is wél een antwoord, zeker als u het kunt onderbouwen en eventueel een alternatieve oplossing biedt.
5. Herken de signalen van stress
In Nederland heeft zo’n 75% van alle ondernemers stress door een te hoge werkdruk. Het gezegde “van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden”, is dus zeker te betwijfelen. Van stress kunt u wel degelijk ziek worden en ook langdurige arbeidsongeschiktheid ligt bij stress al snel op de loer. Wees dus alert en herken de volgende signalen van stress:
Vermoeidheid, zowel op de werkvloer als thuis
Slaapproblemen
Moeite met veranderen
Snel geïrriteerd, vaak ontevreden en veel piekeren
Minder betrokken bij het bedrijf en de werkzaamheden
Lichamelijkeklachten zoals een hoge bloeddruk, hoofdpijn en spierpijn
Steeds vaker ziekmelden
6. Vraag op tijd om hulp
Misschien wel de belangrijkste tip om arbeidsongeschiktheid te voorkomen is het vragen om hulp. Het beste is om een professioneel iemand aan te haken, maar ook het delen van uw gevoelens met een bekende kan helpen. Zo zijn de mensen in uw omgeving er zich bewust van uw gesteldheid en kunnen zij eventueel aan de bel trekken als u dat zelf niet kan.
Dank aan Klaverblad