fbpx
Image
Image

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en overgangsrecht

Vragen en antwoorden over verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en overgangsrecht voor bestaande AOV lopende AOV verzekeringen 

Er zijn veel vragen binnengekomen over de verplichte AOV die momenteel ter internetconsultatie staat. Daarom hebben we de bijbehorende memorie van toelichting uitgeplozen, met de nadruk op het overgangsrecht. Hieronder vind je een samenvatting.

Overgangsrecht AOV verzekeringen mbt Verplichte AOV

  • Het overgangsrecht is bedoeld voor zelfstandigen die al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hadden voordat de nieuwe wet ingaat. Het doel is om dubbele verzekeringskosten te voorkomen en bestaande verzekeringen te beschermen.
  • Dekking van langdurig arbeidsongeschiktheidsrisico: De verzekering moet het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid dekken, met een technische eindleeftijd van minimaal 55 jaar.
  • Premie en stabiliteitsbijdrage: Zelfstandigen die hun huidige verzekering behouden via het overgangsrecht, blijven de lagere premie betalen aan hun private verzekeraar. Wel moeten ze daarnaast een stabiliteitsbijdrage betalen.
  • Dekking bij verlies verdiencapaciteit: De verzekering moet dekking bieden bij een verlies aan verdiencapaciteit van minimaal 25%, met een maximale wachttijd van 52 weken.
  • Zelfstandigen die al ziek zijn: Het overgangsrecht geldt ook voor zelfstandigen die al ziek of arbeidsongeschikt zijn op het moment dat de nieuwe wet ingaat.
  • Beperkende bepalingen: Verzekeringen met beperkende bepalingen (zoals uitsluiting ziekte of oorzaak arbeidsongeschiktheid) kunnen ook onder het overgangsrecht vallen, zolang ze aan de minimale eisen voldoen.
  • Niet in aanmerking komende verzekeringen: Woonlasten- of betalingsbeschermers, ongevallenverzekeringen en schenkkringen komen niet in aanmerking voor het overgangsrecht.

Conclusie

Wacht niet te lang met het regelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als je dit van plan was. De voorwaarden van private verzekeraars zijn meestal beter dan die van de verplichte AOV. Laat je goed informeren, zeker over de minimale vereisten, en raadpleeg een financieel adviseur. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen goed advies krijgt, maar ook steun hebt als je een beroep moet doen op je verzekering of aanvullende voorziening.

Verzekeringen die al bestonden op een datum die wordt bepaald bij koninklijk besluit, vallen onder dit overgangsrecht. Bron RADI AOV

 

Deze website is  SSL beveiligd 

©2024 Dreamview | Designed, Developed & Hosted by DreamView ICT & Internet Services

Hallo ondernemer! Vraag over AOV verzekering voor zelfstandig Professionals? Wilt u teruggbeld?

WhatsApp Chat & Terugbel Service
Close and go back to page