Nieuws
Particuliere verzekering
Uiteraard bieden private verzekeraars verschillende ziekte/ arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan. Die producten variëren van eenvoudige basispakketten met een vaste uitkering tot uitgebreidere varianten die meer flexibiliteit bieden. De polisvoorwaarden variëren uiteraard per verzekeraar en per type polis. Het is verstandig om de voorwaarden goed door te nemen en te kijken wat u wel en niet belangrijk vindt. De meeste verzekeraars kunnen u vrijblijvend een offerte toesturen.
Collectieve verzekering
Er zijn branche- en beroepsorganisaties die hun leden de mogelijkheid bieden om een individuele verzekering af te sluiten tegen collectieve voorwaarden.
Vrijwillige ziektewetverzekering via UWV
Ex-werknemers die voor zichzelf beginnen hebben de mogelijkheid de verzekeringen vrijwillig voort te zetten bij het UWV. Deze vrijwillige verzekering geldt voor startende zelfstandigen die daarvoor als werknemer minstens één jaar verplicht verzekerd waren en voor starters die voorafgaand een uitkering op grond van de werknemersverzekeringen ontvingen.
Vangnetverzekering
En dan is er nog de vangnetverzekering. Deze verzekering is bedoeld voor moeilijk verzekerbare risico's. Het gaat dan om zelfstandigen die geweigerd worden door een verzekeraar of alleen een verzekering kunnen afsluiten met uitsluitingen of hoge premies.
Zorgverzekering is geen ziektewetverzekering
Maar let wel op: de ziektewetverzekering is iets anders dan een zorgverzekering.
De zorgverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering. Deze verzekering vergoedt de kosten van medische behandeling, het gebruik van hulpmiddelen of andere voorzieningen op grond van een medische noodzaak. Voor uw zorgverzekering betaalt u - net als iedereen - een nominale premie en een zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage.
Inkomensafhankelijke bijdrage voor ondernemers
Deze inkomensafhankelijke bijdrage wordt over een aantal bestanddelen van uw inkomen geheven. U ontvangt een (voorlopige) aanslag waarop u de bijdrage moet betalen. Zelfstandig ondernemers hebben te maken met een lager tarief (4,95%) dan werknemers. Zij betalen daarom dit jaar maximaal € 1.642 voor de inkomensafhankelijke bijdrage.
BV is verplicht loon door te betalen aan DGA
Terug naar de ziektewetverzekering. Als u DGA van een BV bent, adviseert het UWV u geen vrijwillige ziektewetverzekering af te sluiten. Tijdens ziekte heeft de BV namelijk de verplichting tot loondoorbetaling. Het afsluiten van een vrijwillige ziektewetverzekering is daarom volgens het UWV overbodig. Toch is de werkelijkheid weerbarstiger. De DGA kan immers aan de ene kant eigen baas zijn en tegelijkertijd werknemer bij zijn eigen BV.
DGA in dienst van de BV
De DGA kan verplicht verzekerd als hij werkzaamheden verricht voor zijn eigen BV in een dienstbetrekking. Als de DGA ziek is, is hij, net als andere werknemers, voor zijn loondoorbetaling aangewezen op de werkgever.
Arbeidsovereenkomst alleen soms niet voldoende
Maar de meeste verzekeraars staan niet toe dat u als DGA (met 50% of meer aandelen in de BV) deelneemt aan de ziekengeldverzekering. Dat komt ook omdat verzekeraars de DGA meestal als zelfstandig ondernemer zien en dan is een arbeidsovereenkomst alleen niet voldoende.
Gezagsverhouding tussen de BV en DGA
Er moet namelijk ook sprake zijn van een zogenoemde gezagsverhouding tussen de BV en de DGA. En van die gezagsverhouding is bijvoorbeeld geen sprake als u als DGA uw eigen ontslag kan tegenhouden. Daarnaast - zo redeneren de verzekeraars - kan u namelijk uw eigen ziekteproces beïnvloeden.
Vier soorten DGA
Toch zijn in de praktijk veel DGA's houders van een minderheidsbelang in de BV. En een DGA met een minderheidsbelang kan in principe gedwongen worden ontslagen. Maar dat geldt dus niet in alle gevallen. De regels die hiervoor gelden zijn opgenomen in de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder'. Deze regeling maakt onderscheid tussen vier soorten DGA's (Bron: Weetwaarjeaantoebent.nl en St-AB.nl).
De DGA met een meerderheidsbelang
Bij een DGA met een meerderheidsbelang (ten minste 50%) is de situatie duidelijk. De DGA kan niet gedwongen worden ontslagen en is niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
De DGA met een minderheidsbelang
Het kan zijn dat in de statuten van de BV staat dat voor het ontslag van een DGA een ‘versterkte meerderheid' nodig is. In dat geval kan het voorkomen dat de DGA met een minderheidsbelang het ontslag kan tegenhouden en dus niet ontslagen kan worden. De DGA is dan dus niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
De nevengeschikte DGA
En dan zijn er ook nog de zogenoemde nevengeschikte DGA's. DGA's zijn ‘nevengeschikt' als ze allen een nagenoeg gelijk aandelenbelang in de BV hebben. Het is daarbij niet van belang of de DGA formeel gedwongen ontslagen zou kunnen worden. Deze nevengeschikte DGA's zijn niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
De DGA in de ‘familievennootschap'
De DGA in de ‘familievennootschap' wil zeggen dat de DGA zelf geen aandelen heeft, maar dat bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad ten minste twee derde deel van de aandelen bezitten. Vooral in deze situatie zijn de feitelijke omstandigheden bepalend of er wel of niet sprake is van een gezagsverhouding. Het UWV kan dan afwijkende beslissing nemen. Maar alleen als de DGA kan aantonen dat hij door feiten en omstandigheden ondergeschikt is.
Bron: Amersfoortse