Nieuws
Banksparen oplossing voor alle fouten in het verleden?
Bron vbnetVerbazingwekkend vind ik de enorme media-aandacht die het banksparen mag genieten. Is banksparen dan de goedmaker voor alles wat er in het verleden in de financiële sector is misgegaan? Volgens mij is banksparen een mooi product maar absoluut niet het zaligmakende antwoord op alles wat voorheen verzekeren heette.Maken we niet opnieuw dezelfde fouten? Dat is de vraag die ik me stel als ik kijk naar de financiële sector. In het verleden waren de financiële dienstverleners enorm productgedreven. De roep om integrale advisering was daarom bijna een vanzelfsprekendheid. We mogen echt constateren dat er verzekeraars, banken en intermediairs zijn die enorm goed aan de weg timmeren. Er zijn echt partijen die de vertaalslag hebben gemaakt van productverkoop naar integrale advisering. Het gaat nu meer dan ooit om het inventariseren van klantwensen.
Banksparen beter volgens consument
Opvallend is dat sinds de invoering van de Wet Banksparen in 2008 onder consumenten overwegend de overtuiging bestaat dat bankspaarproducten voor de aflossing van de eigenwoningschuld en voor de opbouw van een oudedagsvoorziening beter zijn dan de bestaande verzekeringsoplossingen. Daarnaast zijn er inmiddels zelfs banken die voor de aflossing van de eigenwoningschuld in het geheel geen verzekeringsproducten meer aanbieden.
Echt grote verschillen
Er zijn in werkelijkheid veel verschillen tussen de bancaire en de verzekeringstechnische varianten. Een ‘bankspaaroplossing' is echter niet altijd de beste oplossing. Bij vererving van grotere vermogens bijvoorbeeld kan de opbouw van een kapitaal in een verzekering waarbij premiesplitsing mogelijk is, tot een lager bedrag aan verschuldigde erfbelasting leiden dan bij een bankspaaroplossing het geval zou zijn.
Integraal advies?
Als we daarom nu rücksichtslos uitgaan van banksparen, is er dan nog sprake van integrale advisering? Het niet meenemen van kapitaalverzekeringen in het financiële advies leidt mijns inziens niet tot een volledig integraal financieel plan. Iets waar we met zijn allen toch wel op gehoopt hadden.