Nieuws
Verklaring voor verzekering nu simpeler
Wilt u een arbeidsongeschiktheidverzekering afsluiten of een levensverzekering afsluiten, dan is de benodigde verklaring dit jaar simpeler geworden. De verkeraar stelt alleen nog vragen die er echt toe doen.
Wie een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten, krijgt een hele reeks persoonlijke vragen van de verzekeraar voorgeschoteld, in de zogeheten gezondheidsverklaring. Aan de hand van de antwoorden bekijkt de verzekeraar of een aanvrager een aanvaardbaar risico vormt.
Blijkt het risico hoger, dan wil dat niet zeggen dat de aanvrager direct wordt afgewezen. "Er is door verzekeraars nog nooit een dubbeltje verdiend door potentiële klanten de deur te wijzen", stelt Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars.
Weigeren
Vaak wordt er wel een hogere premie berekend of de verzekerde wordt voor bepaalde onderdelen van de verzekering uitgesloten. Soms wil de verzekeraar extra informatie opvragen bij een arts of vraagt hij de aanvrager een medisch onderzoek te ondergaan. In beide gevallen mag de aanvrager dat weigeren, maar de kans is groot dat hij dan niet tot de verzekering wordt toegelaten.
Versimpeld
Sinds 1 januari is de gezondheidsverklaring op een aantal punten versimpeld. Er bestaan nu twee formulieren, één voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en één voor levensverzekeringen. Er worden alleen vragen gesteld die van belang zijn voor het te dekken risico.
Pijnlijk
Ook zijn alle vragen over de ziektegeschiedenis van familieleden geschrapt, omdat deze door veel aanvragers als belastend werden ervaren. "Het was voor aanvragers soms heel pijnlijk weer aan het overlijden van familieleden herinnerd te worden", verklaart Koopman. Ook de vraag naar bloedonderzoek valt af. De mogelijke aidsveroorzaker hiv is vanwege betere medicatie ondergebracht bij de gewone ziekten.
Familiegeschiedenis
Op de website van het Verbond van Verzekeraars is de nieuwe vragenlijst te vinden. Die vragenlijst is bindend. "Dat wil zeggen dat verzekeraars wel vragen mogen schrappen, maar geen vragen mogen toevoegen", stelt Koopman. Worden er alsnog vragen gesteld over de familiegeschiedenis, dan hoeft de aanvrager deze dus niet in te vullen.
Eerlijk
Voor de vragen die zijn vastgesteld door het Verbond van Verzekeraars, heeft de aanvrager wel een mededelingsplicht. Wie vragen niet eerlijk beantwoordt, loopt het risico dat de verzekering alsnog niet uitkeert. Hoewel sommige vragen natuurlijk lastig te controleren zijn. Denk aan het aantal glazen alcohol per dag.
Simpeler
Van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), die met het Verbond van Verzekeraars de nieuwe voorwaarden overeenkwam, mag de gezondheidsverklaring nog wel een graadje simpeler. "In de verklaring wordt nu bijvoorbeeld gevraagd of de aanvrager de afgelopen vijf jaar een zorgaanbieder heeft geraadpleegd. Veel mensen kunnen zich dat niet meer exact herinneren. Wij zouden die periode graag terugbrengen tot één jaar", zegt Marijke Hempenius van de CG-Raad. Ook vindt de Raad het belangrijk dat verzekeraars vaker persoonlijk contact hebben met verzekerden. Hempenius: "Het gewicht bijvoorbeeld is een getal waar een heel verhaal achter kan zitten."