Nieuws
Medisch letselschadeproces fors versneld
Verzekeraar MediRisk en PALS groep letselschadespecialisten hebben een overeenkomst gesloten om medische letselschadeprocessen sneller af te handelen. Het is voor het eerst dat een medische aansprakelijkheidsverzekeraar een overeenkomst sluit met een belangenbehartiger, een initiatief waarbij het slachtoffer volgens het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) en het Verbond erg gebaat is.
Bij MediRisk is zeventig procent van de algemene Nederlandse ziekenhuizen verzekerd tegen medische aansprakelijkheid; PALS groep behandelt jaarlijks honderden letselschadezaken voor slachtoffers van medische fouten. Het zijn twee totaal verschillende werelden, maar beide organisaties hebben uiteindelijk wel één belangrijk gezamenlijk belang: het welzijn van slachtoffers van medische fouten. Vanuit dat gezamenlijke belang hebben beide organisaties bekeken hoe ze medische letselschadeprocessen sneller kunnen afhandelen.
Enkele maanden sneller
MediRisk en PALS hebben onder meer afspraken gemaakt over de vergoeding van de kosten die een patiënt moet maken voor zijn belangenbehartiger. Afgesproken is om daarvoor aan te sluiten op de PIV-staffel, die de hoogte van de vergoeding bepaalt en al geldt voor niet-medische letselschadeprocessen. Ook de claims die beide partijen samen al behandelen, worden opnieuw bekeken en waar mogelijk versneld. Volgens MediRisk kunnen letselschadeprocessen die nu zo'n twee jaar duren, met enkele maanden worden verkort. Volgens PALS groep heeft de overeenkomst daarnaast als groot voordeel dat er voor de patiënt een einde komt aan onzekerheid over bijvoorbeeld de hoogte van de vergoeding. Letselschade leidt vaak tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid en het verhalen van de schade van de AOV verzekeraar kan ingrijpend zijn voor slachtofer/verzekerdee en lange tijd duren.